torstai 21. maaliskuuta 2013

Kuorrutetut donitsit

Järjestin elämäni ensimmäiset kutsut kotonani pari viikkoa sitten. Ihastuin PompdeLuxin-lastenvaatteisiin viime syksynä, ja jotten jäisi ilman kesäuutuuksia, päätin ryhtyä emännöimään kutsuja. Mietin pitkään, mitä tarjoaisin kutsuilla. Ideana oli, että tarjoilussa käyttäisin kevät- ja kesämalliston värejä strösseleissä ja kuorrutteissa. Ensin suunnitelmissa olivat muffinit, mutta päädyinkin lopulta kokeilemaan donitseja. En ole koskaan paistanut edes munkkeja, joten hiukan jännitti.

Googlasin donitsiohjeet amerikkalaisista blogeista. Arvelin, että sieltä löytyisi parhaat ohjeet, sillä donitseista tulevat ensimmäisenä mieleen amerikkalaiset poliisit ja Homer Simpson. Doh.
Kuuorrutettuja, taivaallisen ihania donitseja.
Löysin kaksi hyvänkuuloista reseptiä: superhelpot donitsit sekä ihanien kuorrutettujen donitsien ohjeen. Nopeat donitsit tein kutsupäivänä, sillä aika oli tavalliseen tapaan kortilla kaiken raivauksen ja imuroinnin jälkeen :) Paistoin kiireestä huolimatta donitseja liikaa, ja niistä tuli hiukan kovia. Kuorrutin donitsit tomusokerikuorruutteella, mutta minun makuuni donitseista tuli näin liian makeita. Lapsille kuitenkin maistuivat. Harmi kyllä kameramme oli rikki, ja otin kuvia donitseista kännykkäkameralla - kuvat ovat niin tummia ja surkealaatuisia, ettei niistä ole julkaistavaksi.
"Mmmm... Donuts", sanoisi Homer Simpson näitä
strösselidonitseja maistaessaan.
Viime viikolla testasin toisenkin ohjeen. Ei ihme, että Homerilla on pyöreä vatsa... Ihania donitseja! Näitä todellakin kannattaa kokeilla!

Kuorrutetut donitsit

1 pss kuivahiivaa
3 rkl 42-asteista vettä
2 dl haaleaa maitoa
0, 75 dl sokeria
½ tl suolaa
1 muna
0,5 dl sulatettua Sunnuntai-margariinia
n. 6 dl vehnäjauhoja

kasviöljyä paistamiseen

Kuorrute:
40 g voita
2,5 dl tomusokeria
0,75 tl vaniljasokeria
2 rkl kuumaa vettä

Kaada lämmin vesi isoon kulhoon ja ripottele siihen kuivahiiva. Anna seoksen seistä viitisen minuuttia tai kunnes se on kuohuvaa. Lisää lämmin maito, sokeri, suola, muna, Sunnuntai-margariini sekä noin puolet jauhoista. Vatkaa muutaman minuutin ajan hiljalleen sähkövatkaimella tai käsin puuhaarukalla. Lisää vatkauksen aikana vähitellen loput jauhot. Kun taikina ei enää tartu kulhon reunoihin, kaada se jauhotetulle pöydälle,

Vaivaa taikinaa käsin viitisen minuuttia. Nosta taikinamöykky kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta levy 0,5 - 1 cm:n paksuinen levy. Painele donitsimuotilla, pyöreällä muotilla tai vaikka lasilla taikinasta pyöreitä donitseja. Tee keskelle aukko (kannattaa tehdä reilusti suurempi kuin minä tein). Nostele donitsit vierekkäin ja peitä liinalla. Anna kohota kaksinkertaisiksi.

Donitsien kohotessa tee kuorrute. Sulata voi kattilassa. Lisää tomusokeri. Sekoita. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja jatka sekoittamista, kunnes seos kuplahtaa. Älä keitä. Nosta kattila lideltä ja lisää seokseen ruokalusikallinen kuumaa vettä. Sekoita. Lisää tarvittaessa toinen lusikallinen. Sekoita. Kuorrutteen pitäisi olla ohutta, muttei vetistä. Laita kuorrute odottamaan syrjään.

Kuumenna öljy leveässä pannussa tai isossa kattilassa n. 180-asteiseksi. Jollet omista mittaria, kokeile öljyn kuumuutta pienellä taikinanokareella. Nostele reikäkauhalla muutama donitsi paistumaan. Käännä, kun donitsi on kauniin vaaleanruskea. Paista toinen puoli samoin. Nosta donitsit ritilälle. Kun donitsit ovat jäähtyneet sen verran, että saat koskettua niihin, dippaa niitä kuorrutteeseen ja halutessasi strösseleihin.

Jollet halua tehdä tätä ekstraihanaa kuorrutetta, voit myös sokeroida donitsit Siro-sokerissa. Sokeroi donitsit mahdollisimman kuumina.
Sokeroituja donitseja.


Ei kommentteja: